Legalábbis a címben szereplő tényálladék volt érvényben nemrég, amikor levettem a kukta fedelét. Ám azóta nagyon érdekes fordulatot vett a történet.
A Petőfi-leves reggel BMV-levesnek indult. (Gyengébbek kedvéért: bele minden vackot.) Néha rám jön az olyasmi, amit mások a gasztronómia terén gondatlanságból elkövetett, az újrahasznosítás félreértelmezéséből adódó tanácstalankodásnak neveznek, és csak én tudom, hogy a konyhaművészet megreformálására tett úttörő igyekezet az bizony.
A következő alapanyagok kerültek a kuktába reggel:
- egy nagy darab pulykanyak
- pár darab húsos csont
- pár darab csirkemáj
- egy kis szelet füstölt szalonna
- néhány régebben levágott szalonnabőr
- egy nagyobb sárgarépa
- egy nagyobb petrezselyemgyökér
- egy öklömnyi zeller fele
- egy piros kápia paprika
- egy csípős zöldpaprika
- egy maréknyi kimaradt mirelit zöldborsó
- egy közepes fej vöröshagyma
- öt gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, szemes bors, pár szem szegfűbors, pár szem borókabogyó, tárkony, csipet sáfrány, babérlevél, őrölt szerecsendió, őrölt köménymag, két darabka szerecsendió-virág.
Mindez mostanáig főtt kuktában, tehát nagyjából 5 óra hosszáig. Igen. Kuktában.
Na már most, amikor levettem a kukta fedelét, és megkóstoltam a lét, akkor azt mondtam magamnak, ez most vagy húsleves, vagy valami. A húslevesre csak mérsékelten hasonlított, annál inkább emlékeztetett valamire, amiről halvány fogalmam sem volt, hogy mi lehet.
Próbaképpen kimertem egy keveset a léből egy pohárba, majd hozzáadtam egy mokkáskanálnyi szójaszószt és egy sóhajnyi balzsamecetet. A megkóstolása után gyakorlatilag orgazmus közeli állapotba kerültem. Ilyen finomság még a kalendáriumba’ sincsen!
A BMV-levestől a Petőfi-levesen át eljutottam a Juhász Gyula-levesig. Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon!
Most már biztos, hogy egy utánozhatatlan gasztrobubus vagyok.
Ez aztán tényleg a konyhaművészet megreformálása… dehát, minden jó, ha a vége jó!! Bicskát bele, vagy jobban mondva kanalat, aztán hadd menjen… Amúgy is.. amiben tárkony, meg kömény van, az… Tovább »