2025.06.06.
foztem

Legalábbis a címben szereplő tényálladék volt érvényben nemrég, amikor levettem a kukta fedelét. Ám azóta nagyon érdekes fordulatot vett a történet.

A Petőfi-leves reggel BMV-levesnek indult. (Gyengébbek kedvéért: bele minden vackot.) Néha rám jön az olyasmi, amit mások a gasztronómia terén gondatlanságból elkövetett, az újrahasznosítás félreértelmezéséből adódó tanácstalankodásnak neveznek, és csak én tudom, hogy a konyhaművészet megreformálására tett úttörő igyekezet az bizony.

A következő alapanyagok kerültek a kuktába reggel:

  • egy nagy darab pulykanyak
  • pár darab húsos csont
  • pár darab csirkemáj
  • egy kis szelet füstölt szalonna
  • néhány régebben levágott szalonnabőr
  • egy nagyobb sárgarépa
  • egy nagyobb petrezselyemgyökér
  • egy öklömnyi zeller fele
  • egy piros kápia paprika
  • egy csípős zöldpaprika
  • egy maréknyi kimaradt mirelit zöldborsó
  • egy közepes fej vöröshagyma
  • öt gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, szemes bors, pár szem szegfűbors, pár szem borókabogyó, tárkony, csipet sáfrány, babérlevél, őrölt szerecsendió, őrölt köménymag, két darabka szerecsendió-virág.

Mindez mostanáig főtt kuktában, tehát nagyjából 5 óra hosszáig. Igen. Kuktában.

Na már most, amikor levettem a kukta fedelét, és megkóstoltam a lét, akkor azt mondtam magamnak, ez most vagy húsleves, vagy valami. A húslevesre csak mérsékelten hasonlított, annál inkább emlékeztetett valamire, amiről halvány fogalmam sem volt, hogy mi lehet.

Próbaképpen kimertem egy keveset a léből egy pohárba, majd hozzáadtam egy mokkáskanálnyi szójaszószt és egy sóhajnyi balzsamecetet. A megkóstolása után gyakorlatilag orgazmus közeli állapotba kerültem. Ilyen finomság még a kalendáriumba’ sincsen!

A BMV-levestől a Petőfi-levesen át eljutottam a Juhász Gyula-levesig. Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon!

Most már biztos, hogy egy utánozhatatlan gasztrobubus vagyok.


--------------------------

ÉRTÉKELÉS

7 értékelés alapján az átlag: 4.9

Az első lehetsz, aki értékeli.

A témakör lapozója< Amikor senkinek sem jön be a megérzéseEbugatta >

Minden megosztás segít! Köszönöm!
guest
4 - 25 karakter jeleníthető meg.
Nem tesszük közzé.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 hozzászólás
Legrégebbiek
Legújabbak Népszerűek
Inline Feedbacks
View all comments
Elli

Ez aztán tényleg a konyhaművészet megreformálása… dehát, minden jó, ha a vége jó!! Bicskát bele, vagy jobban mondva kanalat, aztán hadd menjen… Amúgy is.. amiben tárkony, meg kömény van, az… Tovább »

1
0
Van véleményed? Kommentelj!x
Osmosis
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.