
Néhány évvel ezelőtt a barátaim – figyelembe véve rendkívül sajátságos bioritmusomat – megfejtették, hogy a szokásos lefekvési és ébredési időpontjaim alapján nem is magyar vagyok én, hanem igazából fidzsi, mivel a bioritmusom kizárólag a Fidzsi-szigetek időzónájának felel meg. Én pedig hálából megörvendeztettem őket egy csodálatos fidzsi recepttel. Íme:
Vegyünk egy közepes méretű nyuminyomát, hámozzuk meg, majd vágjuk fel ujjnyi vastagságú szeletekre. Sózzuk meg, hintsünk rá kevés porcukrot is, és tegyük félre a tűző napra, ott hamar megpunnyad.
Vágjunk össze apró kockákra fél kiló bungabungit, és egy felforrósított serpenyőben, kevés olajon kezdjük el pirítani. Amikor halványbarna színt kapott, állandó kevergetés közben adagoljuk hozzá három-négy csimpajampa kifacsart levét.
Fidzsi-szigeteki hétfűszer keverékkel ízesítsük. Ha nem áll a rendelkezésünkre ilyesmi, könnyedén elkészíthetjük házilag is. Ez már csak azért sem bonyolult, mert mind a hét összetevőt azonos arányban tartalmazza a keverék. A hozzávalók: ricu, kundi, pumu, jakajama, ipocse, gandra és piculimerofitakimidzseweweritopi-kandufetukalimanibidzsonibinyu. (Amikor ez utóbbit kérjük a fűszeresnél, a jelenetet feltétlenül vetessük videóra a barátunkkal, óriási sztárok leszünk vele a TikTokon.)
Ha van kedvünk, kenjük be a fakanalunkat mustárral, és úgy kavargassuk tovább a fejedelmi étket. Ha nincs kedvünk, akkor viszont ne tegyük.
Ha már jól megpunnyadt a napon a sós-porcukros nyuminyoma, akkor borítsuk bele azt is a serpenyőbe. Előtte kicsavarhatjuk, de aztán a kifacsart levet is öntsük hozzá, tehát végeredményben abszolút feleslegesen csavartuk ki, de addig is telik az idő, ragyog a nap, a tenger gyönyörű, mi bajunk lehet?
Negyed óra elteltével sűrítsük be valamivel, a Fidzsi-szigeteken erre a legalkalmasabb a burgonyakeményítő, a kukoricaliszt vagy a tengerparti homok.
Amikor felrottyant, borítsuk bele az egész szart a tengerbe, és főzzünk egy kurva jó körömpörköltet.
Nagyon tetszik ez a fidzsi kaja! 7 fűszer! 👌
És nem kell mosogatni! 💦💦