Imrének tökéletesen igaza volt. A téli bográcsozást valóban olyan hangulat lengte körül, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Ákos egy idő után egyre jobban sajnálta, hogy eddig még nem volt része ilyesféle élményben.

– Remélem, ezután mindig magatokkal hoztok – próbált határozott ígéretet kicsikarni a barátjából, aztán dorgálásra váltott: – Igazán nem volt szép tőled, hogy eltitkoltad előlem ezt a remek kikapcsolódási lehetőséget.

Imre úgy meghökkent a feddő szavak hallatán, hogy egy pillanatig meg sem tudott szólalni. Aztán viszont annál hevesebben kérte ki magának a dolgot:

– Komolyan mondom, ha nem lenne ilyen hideg, legszívesebben darabokra szaggatnám a sapkámat! – rikoltotta mérgesen. – Tavaly télen is legalább háromszor hívtalak lékhorgászatra, de te mindig találtál valami kifogást! És most van képed azt állítani, hogy…

– Jól van na, ne háborogj már! – veregette meg a vállát mosolyogva Ákos. – Biztosan félreértettük egymást… Mindenesetre a jövőben nem szeretnék egyetlen alkalmat sem elmulasztani, ha efféle összejövetelről lesz szó.

Végszóra odalépett hozzájuk Balázs, aki a csatorna–parti kis vityilló tulajdonosa volt, és mint jó házigazda, pálinkával kínálta őket:

– Kóstoljátok meg ezt a szilvapárlatot, fiúk! Nem fogtok benne csalódni. Kellemesen átmelengeti a tagjaitokat.

A két jóbarát most már a legnagyobb egyetértésben koccintott, s miután levegőhöz jutottak, egymás szavába vágva dicsérték a Balázs–féle házipálinkát.

Ákos tagjait egyébiránt nemcsak a jóféle itóka melegítette át, hanem a szorgos munka is. Alaposan kivette a részét mind a horgászat, mind a főzés előkészítésében. Jó háromnegyed órán keresztül le sem tette a baltát. Először a lékvágásnál segédkezett, majd nagy halom tűzifát aprított.

– Úgy látszik, nagyon szeretnéd, ha jó véleménnyel lennénk a hozzáállásodról – ugratták a srácok. – Ne aggódj, most már biztos, hogy legközelebb is magunkkal hívunk.

– Abban teszem magam hasznossá, amihez értek – magyarázta kipirulva az Almási–fiú. – Mivel sem a horgászbot, sem a fakanál nem áll igazán a kezemre, nem maradt más, mint a baltanyél.

Bár a többieknek annál inkább a kezükre állt a horgászbot, mégsem fogtak semmit a nap folyamán. Így aztán a kettes számú terv lépett életbe, s nemsokára birkahús rotyogott a bográcsban.

– Micsoda fenséges illatok! – álmélkodott Ákos, amikor letelepedett a tűz mellé. – Hiába, nincs is jobb a szabad tűzön készült pörköltnél, akármilyen húsból is legyen.

Többen osztották a véleményét, néhányan azonban a gulyás pártjára álltak. (Egyedül a halászlé–pártiak nem szóltak semmit, merthogy egyúttal ők voltak a póruljárt horgászok is.)

– Képzeljétek – mesélte Hajdú Évi –, amikor tavaly Moszkvában jártam, megdöbbenve tapasztaltam, hogy az oroszok savanyú uborkát is raknak a gulyásba.

– Nincs mit csodálni rajta – legyintett Balázs –, elvégre a mi székelyeink is savanyú káposztából készítik a székelygulyást.

– Ez bizony tévedés – mutatott rá Ákos. – A székelyeknek semmi köze a székelygulyáshoz, vagy ahogy mostanában mondják: a székelykáposztához. Ennek az ételnek nem kisebb személyiség, mint Petőfi Sándor a keresztapja.

– Mit nem mondasz? – húzta fel a szemöldökét a házigazda.

– Úgy bizony – bólogatott Ákos. – Petőfi ugyanis egy időben sűrűn megfordult a pesti Komló–kert vendéglőben. Rendszerint ott ebédelt egy bizonyos Székely József nevű vármegyei főlevéltáros is. Történt egyszer, hogy Székely úr meglehetősen későn tért be ebédelni, s már fogytán voltak az ételek, semmiből sem volt már egy egész adag. A készséges kocsmáros azonban, a vendég kérésére, a maradék savanyúkáposzta–főzeléket és a sertéspörköltet egybeöntve tálalta fel. A rögtönzés nyomán létrejött újfajta étek meglehetősen ízletesnek bizonyult. Petőfi, aki szemtanúja volt az esetnek, legközelebb ugyanezt rendelte magának, s ő ragasztotta hozzá az ételhez Székely úr nevét. Hát így keletkezett a Székely–gulyás.

--------------------------

ÉRTÉKELÉS

3 értékelés alapján az átlag: 5

Az első lehetsz, aki értékeli.

A témakör lapozója< Vasárnapi ebédek #124Vasárnapi ebédek #126 >

guest
4 - 25 karakter jeleníthető meg.
Nem tesszük közzé.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Van véleményed? Kommentelj!x